Mesleki Arama Motoru


Seçilmiş Sitelerde Arama


(100'e yakın site ve blogda arama yapar)

30 Mayıs 2008 Cuma

Elektrik Ampülleri

Elektrik Ampülleri
Bir odada bulunuyorsunuz. Bu odada 3 tane elektrik lambası anahtarı var. Bitişikteki odada ise masanın üstünde bu elektrik anahtarlarına bağlı 3 adet elektrik lambası (abajur diyelim) ve bunlara takılı elektrik ampülleri var. Her bir anahtar bir elektrik lambasına bağlı. Şu anda hepsi kapalı durumda. Dediğimiz gibi her bir elektrik anahtarı bir lambayı açıp kapatıyor. Bulunduğunuz odadan yandaki lambaların olduğu odada neler olduğunu görmeniz imkansız.

Soru: Eğer lambaların olduğu odaya yalnız 1 kez girme hakkınız varsa hangi anahtarın hangi lambaya bağlı olduğunu nasıl bulursunuz? Yani hangi anahtar hangi anahtarı açıp kapamaktadır. Unutmayın odaya yalnızca bir defa girebilirsiniz.

Havuz

Havuz
Bu havuz soruları da pek hoş oluyor. Havuz keşfedilmeseydi ÖSYM ve MEB ne soracaklardı acaba?

Neyse sizleri bu havuz sorusuyla başbaşa bırakalım..

Büyük bir havuz var diyelim ve her zamanki gibi içi boş (dolu olsa şaşardık). Bir kişi bu havuzu 30 günde dolduruyor ve doldurma şekli şöyle: 1. gün 1 litre, 2. gün 2 litre, 3. gün 4 litre, 4. gün 8 litre, 5. gün 16 litre 6. gün 32 litre vs.

Soru: İki kişi bu havuzu kaç günde şu şekilde doldurularsa doldurur.
1. gün 1+1=2 litre,
2. gün 2+2=4 litre,
3. gün 4+4=8 litre,
4.gün 16 litre,
5. gün 32 litre vs.

29 Mayıs 2008 Perşembe

Geometri Sorusu

Geometri Sorusu
Arkadaşlar aşağıdaki Geometri sorusu kafamızı karıştırdı. İkinci üçgendeki boşluk nereden geliyor? Bir bilen var mı? (Bölmeler aynıdır. karelere bakın)





Kutuptaki adam

Kutuptaki Adam
Bu adamın yerinde olmak ister miydiniz? Kafası epeyce karışık gözüküyor. Neden mi?

Bu adam önce 1 mil güneye, daha sonra 1 mil batıya ve en son 1 mil kuzeye gidiyor ve bir bakıyor başladığı noktaya gelmiş.

Hemen akla kutuplar geliyor değil mi? Hemen kabul etmiyoruz. Açıklayın o zaman..

Matematik Sorusunda Hata

Matematik Sorusunda Hata
Aşağıdaki Matematik sorusunda eşitliklere bakınız. Eşitliklerdeki veya matematik işlemdeki hata nedir? Sonuçta x=2 hem de x=1 çıkıyor yani x=2=1

Kısaca aşağıdaki matematiksel ifadelerde hata nerede?
x = 2
x(x-1) = 2(x-1)
x2-x = 2x-2
x2-2x = x-2
x(x-2) = x-2
x = 1

Havuz Sorusu

Havuz Sorusu
Matematikte havuz sorusu çözmek isteyenlere güzel bir soru. Havuz sorusu bildiğimiz gibi OKS'den ÖSS'ye kadar heryerde karşımıza çıkıyor. Sanki hayat boyu böyle bol musluklu havuzlar karşımıza çıkacak gibi..

Neyse gelelim aşağıdaki havuz sorusuna. Bakalım havuzcular ne kadar sürede yapacak?

Havuz Sorusu Bilgi
Bir havuzda 4 musluk bulunmaktadır. İlk musluk kullanıldığında havuzu doldurma süresi 2 gündür. İkinci musluk havuzu 3 günde dolduruyor. Üçüncü musluk havuzu 4 günde dolduruyor. Dördüncü musluk ise havuzu 6 saatte dolduruyor.

Soru: 4 musluğu da aynı anda açtığımızda havuzu doldurmak ne kadar sürer?

Trenler

Trenler
Trenlerle ilgili sorular Fizik veya Mekanik sevenler için çok zevkli konulardan kiminin de korkulu rüyası.

Aşağıdaki Trenlere ait soru klasik tren sorularından biraz farklı. Bakalım kimler çözebiliyor?

Soru: Karşılaşan 2 Tren
Bir tren Ankara'dan İstanbul'a doğru hareket ediyor. 5 dakika sonra diğer bir tren İstanbul'dan Ankara'ya doğru birincinin 2 katı hızla harekete başlıyor ve bu hızla diğer trenle karşılaşıncaya kadar gidiyor .

Soru: 2 tren karşılaştığında hangi tren Ankara'ya daha yakın olur?

Sonraki Kelimeler

Sonraki Kelimeler
Soruda aşağıdaki bilgiler verilmektedir.

1. Yirmiüç Ocak
2. Onüç Şubat
3. Oniki Mart
4. Yirmibir mart,
5. Yirmiüç Ekim
6. ???

Verilen bilgiler ışığında 6. sırada yer alan kelime ya da kelimeleri bulunuz. Biraz daha uğraşmak isteyenler 7. sıradakini de bulabilirler.

Tatil

Tatil
Aşağıdaki soruyu çözmek için birazcık Coğrafya bilgisi (sayılan ülkeleri ve kıtaları bilecek kadar) ve çokça kafa çalıştırmak gerekiyor (Mantık sorusu).

Tatil Sorusu Ahmet, Ömer, Ayşe, ve Derya her birisi babasıyla birlikte tatile gittiler. Babaların isimleri Mehmet, Erol, Yunus, ve Hakan. Her birisi babasıyla tatil içi ayrı bir ülke seçtiler. Bu ülkeler Çin, Brezilya, Estonya, ve Belçika'ydı.

Soru: Ahmet, Ömer, Ayşe, ve Derya'nın babaları kimlerdir. Ahmet, Ömer, Ayşe, ve Derya tatil için hangi ülkelere gitmişlerdir?

Verilen İpuçları
1. Ayşe Estonya'ya gitmedi.
2. Mehmet ya Avrupa ya da Güney Amerika'ya gitti.
3. Ahmet ya Çin ya da Estonya'ya gitti.
4. Hakan ya Asya ya da Avrupa'ya gitti.
5. Ayşe ya Güney Amerika ya da Avrupa'ya gitti.
6. Tatil öncesi Ömer ve Ahmet Derya'nın babası Mehmet'i alşıveriş merkezinde gördüler.
7. Mehmet ve Erol aynı kıtaya tatile gittiler.
8. Ömer ya Çin ya da Brezilya'ya gitti.
9. Derya’nın tatili Yunus'un gittiği kıtadan başka bir kıtaydı.
10. Ömer Brezilya'ya gitmedi.
11. Ahmet’in tatili Hakan veya Yunus'un gittiği kıtadan başka bir kıtadaydı.
12. Tatilden önce Ayşe ve Derya Ahmet'in babası Erol'u alışveriş merkezinde gördüler.

Mıknatıs

Mıknatıs
Fizik soruları veya zeka soruları kategorisinden bir soru daha. Sorunun adı "mıknatıs". Aşağıdaki soruda mıknatısı bulmanız bekleniyor.

Mıknatıs Sorusu: Hangisi Mıknatıs?
Bir odada bulunuyorsunuz ve odada 2 demir çubuğun haricinde hiçbir metalik nesne yok. Bu iki demir çubuğun görünüşleri herşeyi aynı yalnız birisi mıknatıs diğer demir çubuk ise mıknatıs değil.

Soru: Bu demir çubuklardan mıknatıs olanı nasıl ayırırsınız? Ya da kısaca hangisi mıknatıs?

Asansördeki Adam

Asansördeki Adam
Asansördeki adam sorusu klasik haline gelmiş mantık veya zeka sorularından biridir. İlk şartlara uyan değişik çözümleri var gözükse de mantıklı tek açıklaması var.

Asansördeki Adam Sorusu
Bir adam bir binanın 10. katında yaşıyor. Her sabah asansörle binanın giriş katına kadar iniyor ve binadan ayrılıyor. Akşam olduğunda eve dönünce tekrar asansöre biniyor. Eğer asansörde başka birisi daha varsa ya da o gün yağmur yağdıysa direk kendi katına çıkıyor. Değilse 7. kata kadar asansörle çıkyor ve kalan 3 katı merdivenlerden çıkıyor.

Soru: Nedenini açıklayınız.

Matematik Sorusu

Matematik Sorusu
Aşağıdaki matematik sorusunu çözebilecekleri şimdiden tebrik ediyoruz. Bu matematik işleminde her bir harfin karşılığı olarak bir harf kullanılmıştır. Harflerin yerine hangi sayı gelmelidir?

Kodlanmış Matematik Sorusu
RE + MI = FA
DO + SI = MI
LA + SI = SOL

Yani A, D, E, F vs harflerinin yerine hangi sayıyı getirelim ki tüm eşitlikler sağlansın.

Kategori:

27 Mayıs 2008 Salı

Zeka Soruları

Zeka Soruları
Aşağıda çeşitli Zeka soruları yer almaktadır. İddia ediyoruz! Direk İngilizce sitelerden derlenen bu özgün zeka sorularının çoğunu Türkiye'deki sitelerde bulamazsınız.

Zeka soruları

*****************************************************************************

Diğer Bazı
Örnek Zeka Soruları
  1. Geniş ve karanlık bir odada duvardan duvara uzanan madeni bir boru bulunmaktadır. İçinden su akan bu boruyu delmeden ve açmadan suyun hangi yönde aktığını nasıl anlarsınız?
  2. Bir üniversitede her öğrenciye 00000 ile 99999 arasında değişen farklı bir öğrenci numarası verilecektir. Herhangi iki öğrencinin kimlik numaraları karşılaştırıldığında en az iki basamaklarının farklılık göstermesi isteniyor. Bu durumda en fazla kaç öğrenciye numara verilebilir?
  3. Virüs bulaşmış belli sayıdaki bilgisayarı virüsten temizleyeceksiniz. Bugün işe başlayarak günde 3 bilgisayar temizlerseniz pazar günü işi bitireceksiniz. Günde 5 bilgisayar temizlerseniz işi bitirebileceğiniz gün cuma olacak. Bugün günlerden ne?
  4. Bir anket şu sonuçları verdi: İnsanları yüzde 70’i baharı sever. İnsanların yüzde 25’i baharı sevmediği gibi kuşları da sevmez. İnsanların kalan yüzde 5’nin fikri neydi?
  5. Herhangi bir yılın ocak ayında 5 pazartesi, 5 salı ve 5 çarşamba günü bulunuyorsa, o yılın 1 Şubat’ı hangi güne denk gelir?
  6. Bir toplantıda çay, süt ve kahve ikram edilmektedir. Toplantıya katılanlardan 7’si çay, 6’sı süt, 5’i kahve içmez. 4’ü ne çay ne de süt içer. 3’ü ne çay ne de kahve içer. 2’si ne süt ne de kahve içer. Biri ne çay, ne süt ne de kahve içer. Hiçbiri üçünü birden içmez. Toplantıda kaç kişi var?
Eski milletvekili ve Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, 27 yıllık deneyimleri sonucu beyin egzersizi için hazırladığı “zor sorulardan” en beğenilen 200’ünü “Zeka Oyunları” adlı kitapta topladı.

Emrehan Halıcı, TÜBİTAK Yayınları arasından çıkan kitapta, TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinde “Düşünme Kutusu”, “Zekasayar” ve “Zeka Oyunları” adlarıyla yayınlanan yazılarında okurlara sorduğu sorulardan en çok beğenilenlere yer verdiğini söyledi.

Zeka sorularıyla 27 yıldır uğraştığını anlatan Halıcı, bugüne kadar yarısından fazlası orijinal olmak üzere 5 bin civarında soru hazırladığını kaydetti. Halıcı, kitapta yer alan zeka, matematik ve mantık sorularının birbirlerine benzememesine ve çeşitli olmasına özen gösterdiğini ifade etti.
İnsanın en önemli varlığının beyni olduğunu, ona beden kadar özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Halıcı, beynin de beden gibi egzersizlere ihtiyacı bulunduğunu, hazırlanan soruların buna katkı sağladığını dile getirdi. Soru sormanın ve buna cevap aramanın aslında “hayatın özeti” olduğunu ifade eden Halıcı, hayatı anlamak için araştırmak, soru sormak gerektiğini vurguladı.

“FIKRA GİBİ YAYILSA...”
Halıcı, zeka sorularından oluşan kitabının bir ders kitabı olmadığını, sadece sorgulayan ve cevap arayan insanların sayısını artırmayı hedeflediğini belirtti. “Bu sorular keşke fıkra gibi yayılsa” diyen Halıcı, sorgulayan insanların sayısının artmasıyla kitabın esas amacına ulaşacağını kaydetti.
Emrehan Halıcı, okuyucuların kitabı beğenmesi halinde yeni soru kitapları hazırlayabileceğini sözlerine ekledi.

En zor sorular

En Zor Sorular

Zaman zaman internette arayanlar vardır. En zor sorular diye.. En zor sorular diye arayanlar için örnek bir soru verelim. Bu soru Einstein (Anştayn) tarafından sorulan ve insanların ancak %2'sinin çözebildiği bir soru diye niteleniyor. Kişisel olarak çözmek için aşağıda yazının sonunda vereceğim bir matrisle 1 saate yakın bir süremi aldı.

Bu soruda hiçbir şekilde şaşırtmaca yoktur. Tamamen mantığa dayalıdır. Mantıklı bir şekilde çözüme ulaşılabilir.

Buyrun En Zor Sorulardan birine

1-) 5 Tane ev var, hepsi ayrı renk.

2-) Her evde oturanın, ayrı bir uyruğu var.

3-) Hepsi de ayrı bir içecek içiyor, ayrı bir hayvan besliyor ve ayrı bir marka sigara içiyor.

4-) Bu 5 insanın hiçbiri öbürünün yaptığını yapmıyor. Yani sigarası ayrı, içeceği ayrı, beslediği hayvan ayrı ve evi ayrı.

SORU: BALIK kime ait?

Açıklamalar:

01-) İngiliz kırmızı evde oturuyor.

02-) İsveçlinin köpeği var.

03-) Danimarkalı çay içiyor.

04-) Yeşil ev tam beyaz evin solunda duruyor.

05-) Yeşil evin sahibi kahve içmeyi seviyor.

06-) Palmall sigarası içenin bir kuşu var.

07-) Ortadaki evde oturan süt içmeyi seviyor.

08-) Sarı evde oturan Dunhill sigarası içiyor.

09-) Norveçli birinci evde oturuyor.

10-) Marlboro içen Kedisi olanın yanındaki evde oturuyor.

11-) Atı; olan insan, Dunhill sigarası içenin yanındaki evde oturuyor.

12-) Winfield sigarası içen, birayı seviyor.

13-) Mavi evin yanında Norveçli oturuyor.

14-) Alman Rothmanns Sigarası içiyor.

15-) Marlboro içenin komşusu sadece su içiyor.

Ünlü bilim adamı Einstein bunu son Yüzyılda yazmıştır ve iddia etmiştir ki: Dünya insanlarının 98 % i bunu çözemez.

ÇÖZMEK İSTEYEN HERKESE BOL ŞANSLAR. Kolay gelsin..

İpucu: Aşağıdaki gibi bir matris hazırlayıp bulmaya çalışınız..

1. EV 2. EV 3. EV 4. EV 5. EV
EV RENGİ ??? ??? ??? ??? ???
UYRUĞU ??? ??? ??? ??? ???
İÇECEK ??? ??? ??? ??? ???
HAYVAN ??? ??? ??? ??? ???
SİGARA ??? ??? ??? ??? ???

Not: Ödüllü Teknik Resim Sorularına hala cevap verme şansınız var.

9 Mayıs 2008 Cuma

2008 OKS

2008 OKS
2008 OKS (Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı -OKS) takvimi aşağıda ayrıntılı verilmektedir.

8. Sınıflar 2008 OKS
2008 OKS için Başvuru ve Ücret Yatırma: 10-28 Mart 2008
2008 OKS için Sınav Giriş Belgesi : 29 Mayıs 2008 (Bu tarihte sınav beleniz elnizde olmalı)
2008 OKS Sınavı : 8 Haziran 2008 Pazar Saat: 10:00
2008 OKS Sınav Sonuçları : 11 Temmuz 2008

2008 OKS'ye girecek adaylara şimdiden başarılar.

2008 SBS

2008 SBS
2008 SBS sınavı takvimi aşağıda ayrıntılı verilmektedir.

6. Sınıflar için 2008 SBS Takvimi
2008 SBS için Başvuru ve Ücret Yatırma: 11-22 Şubat 2008
2008 SBS için Sınav Giriş Belgesi : 10 Haziran 2008 (Bu tarihte sınav belgeniz elinizde olmalı)
2008 SBS Sınavı : 21 Haziran 2008
2008 SBS Sınav Sonuçları : 31 Temmuz 2008

7. Sınıflar için 2008 SBS Takvimi
2008 SBS için Başvuru ve Ücret Yatırma: 11-22 Şubat 2008
2008 SBS için Sınav Giriş Belgesi : 10 Haziran 2008 (Bu tarihte sınav belgeniz elinizde olmalı)
2008 SBS Sınavı : 22 Haziran 2008
2008 SBS Sınav Sonuçları : 31 Temmuz 2008

2008 SBS adaylarına şimdiden başarılar.



Bugün yapılan 2008 SBS 6. Sınıflar Soru ve Cevaplarını Yukarıdan indirebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki anketi sedece bugün 2008 SBS Sınavına giren 6. sınıflar doldursun.